Lisa Weeda – Literair interview

  • Gastprogramma
  • Literair interview

De Literaire Kring Goirle organiseert vanavond een interview met de schrijfster Lisa Weeda.

Zij heeft een roman geschreven die zich in de Oekraïne afspeelt en staat op de shortlist voor de Libris literatuurprijs!

 

Lisa Weeda (1989) is een Nederlandse schrijfster, voor een deel van Oekraïense afkomst. Zij is vanavond de gast van de Literaire Kring Goirle, in het CC Jan van Besouw, om te vertellen over haar inmiddels veel geprezen debuut, Aleksandra (2021) en  – onontkoombaar – over de oorlog in Oekraïne.

Lisa Weeda is ‘schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtualityregisseur’. Teveel om dit allemaal in een persbericht nader uiteen te zetten. Uiteraard doen we dat wel op  bovengenoemde vrijdag 29 april. In dit bericht een korte introductie op het virtual reality-werk Rozsypne dat ze in 2019 samenstelde. De titel verwijst naar een dorpje in het gebied waar de MH-17 werd neergeschoten. ‘Wat een virtual reality-regisseur eigenlijk doet? Nou, eerst bedenk je het verhaal, de situatie waarin je de kijker, of gebruiker, wilt laten belanden, en vervolgens stel je je voor hoe die wereld eruitziet. Die ga je dan bouwen, wat neerkomt op heel veel aanwijzingen geven aan de programmeurs die alles coderen. En dan die bril opdoen en rondkijken, en laten weten wat ze moeten aanpassen, tot in detail: de tafel is te hoog, de lucht moet net een iets andere kleur krijgen’.  (Het is eng dat dit verhaal zo dichtbij is gekomen. Interview met Lisa Weeda, door Thomas de Veen. In NRC, vrijdag 7 januari 2022)

In haar roman Aleksandra reist Lisa Weeda – is zij de Lisa Weeda die op 29 april te gast is in Goirle? – ‘in opdracht van haar vierenegentigjarige grootmoeder Aleksandra naar Loegansk, op zoek naar het graf van haar oom Kolja, die sinds 2015 is verdwenen. Lisa weet de grenspost van het oorlogsgebied te trotseren en in haar vlucht tuimelt ze terug in de tijd’. (Tekst op de omslag van de roman) Onnonodig om te zeggen dat deze roman – genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2022 – onmiskenbaar naar het heden, de oorlog in Oekraïne, en dan met name in de Donbas, verwijst.

Lisa Weeda is een veelbelovend auteur. Zij verkreeg het C.C.S. Cronestipendium 2020. Een prijs vernoemd naar de fijnzinnige Utrechtse auteur Crone van eertijds. Lisa Weeda woont en werkt in Utrecht. Een schrijfster dus om kennis mee te maken!

 

Voor de leden van de Literaire Kring Goirle is de toegang gratis!

 

Deze avond zou eigenlijk plaatsvinden op 29 april 2022 maar is uitgesteld door ziekte van de schrijfster naar 14 oktober 2022.

Tickets Excl. fee