Inloopochtend Aziatische Hoornaar

za 09 maart 2024 | 10.00 uur | Lokaal 1010
  • Special

Inloopochtend over Aziatische Hoornaar: Kom langs en help mee onze natuur te beschermen!

De Aziatische Hoornaar (een wespensoort) verspreidt zich vanuit het zuiden razendsnel over Noord-Brabant en de rest van Nederland. En dat is geen goed nieuws, want hij hoort hier niet thuis en jaagt op insecten, waaronder bijen, en bedreigt daarmee onze natuur. Daarnaast zullen ze bij toenemende aantallen voor overlast zorgen doordat ze ook op je drankje afkomen.

De koninginnen worden nu wakker uit hun winterslaap en gaan nesten bouwen. Veelal onder afdakjes en in vogelhuisjes.

Het is dus belangrijk dat we NU actie ondernemen om het ontstaan van de nesten te voorkomen!

Foto: Aziatische Hoornaar, met markering; het geel zit vooral aan de onderkant, dat is het grootste verschil met de niet-schadelijke Europese Hoornaar en een wesp. De Aziatische Hoornaar heeft bovenop zijn achterlijf vooral veel zwart met maar een paar dunne banden geel-oranje.

 

De Aziatische hoornaar is een kop groter dan onze gewone wesp. De nesten worden zo groot als een skippybal en kunnen wel 1.000 hoornaars herbergen. Wanneer aan het einde van het jaar de nieuwe koninginnen uitvliegen (tot wel 200!) zal elk nest in het volgende jaar weer meerdere nieuwe nesten voortbrengen. Het is dus zaak zo spoedig mogelijk de nesten op te sporen en (gifvrij!) te bestrijden. Die bestrijding wordt overigens door de Provincie geregeld.

In Goirle bestaat sinds 2022 een actieve zoekgroep om aan de hand van waarnemingen de nesten op te sporen. Ook u kunt helpen, heel graag zelfs, en dat kan al heel simpel door waarnemingen te melden.

Wilt u weten hoe, en wat u verder kunt doen, loop dan even binnen. In de foyer staan leden van de zoekgroep u graag te woord. Het belangrijkste is dat u weet wat u kunt doen als u een Aziatische Hoornaar spot!

Voor meer informatie kijk op de openbare Facebook-groep ‘Opsporing Aziatische Hoornaar Nederland’ of op www.hoornaar.eu

Deze bijeenkomst is verplaatst van de Foyer naar Lokaal 1.010 op de 1e etage.

Tickets Excl. fee

ZIE OMSCHRIJVING