KBO Goirle-Kenniskring – Themamiddag ‘Wat achterblijft’

  • Lezing

Themamiddag ‘Wat achterblijft’

 door Dick Wittenberg en Loes Janssen

Een laatste ouder overlijdt. De familie neemt afscheid van vader of moeder. Dan volgt onvermijdelijk het tweede afscheid dat maanden, soms jaren kan duren. Welke spullen liet de ouder achter? Welke herinneringen roepen ze op? Waar komen al die spullen uiteindelijk terecht?

Bijna iedereen maakt het mee, maar er wordt weinig over gesproken. Filmmaker Loes Janssen maakte de poëtische documentaire ‘Wat achterblijft’ waarin drie zussen het huis van hun overleden moeder ruimen. Journalist Dick Wittenberg volgde een Oirschotse familie van zeven kinderen bij de afwikkeling van de nalatenschap van hun hoogbejaarde moeder. ‘Wat doen we met de spullen?’ heet het boek dat hij daarover schreef. Film en boek zijn het vertrekpunt van een gesprek over emoties en dilemma’s waar nabestaanden tegenaan lopen als een laatste ouder is overleden en diens nagelaten spullen nog springlevend zijn. Een gesprek ook over de kansen en inzichten die deze verwarrende periode biedt.

 

Dick Wittenberg (1953) is journalist en schrijver. Hij werkte ruim dertig jaar voor NRC Handelsblad. In 2008 won hij met Jan Banning de Bob den Uyl Prijs voor ‘Binnen is het donker, buiten is het licht’ en in 2015 schreef hij de boeken ‘Prikkeldraad’ en ‘Het gezicht van de armoede’. In 2021 schreef hij zijn nieuwste boek: Wat doen we met de spullen?

 

Loes Janssen (1991) toont op een ongepolijste manier de menselijke zoektocht naar grip op het leven.  In de film ‘Wat achterblijft’ (2020) geeft ze spullen de hoofdrol als drie zussen het ouderlijk huis leeghalen nadat hun moeder is overleden.

Tijd:            14.00-16:00 uur

Kosten:      € 6,00

Aanmelding is noodzakelijk!

Belangstellende leden van de kenniskring kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar kenniskring.kbogoirle@gmail.com.

Uw aanmelding wordt definitief nadat u een bevestiging heeft ontvangen en het bedrag van € 6,- is overgemaakt. Betalingsinstructies ontvangt u in de bevestiging.

Tickets Excl. fee