Opera op Grootbeeld | Don Giovanni [Mozart]

di 19 september 2023 | 19.00 uur | Theaterzaal
  • Film
  • Opera

De wereldberoemde zanger, dirigent en de houder van 14 Grammy Awards Plácido Domingo, kwam als dirigent en artistiek leider met een unieke Don Giovanni op de proppen in het Estates Theater Praag, waar de opera 230 jaar geleden in première ging.

De productie pronkt met een originele klassieke scène, traditionele kostuums, ontworpen door Theodor Pištek, de Oscarwinnaar “Beste kostuumontwerp” voor de Amadeus-film en authentieke regie die past bij de uitvoeringskenmerken uit 1787. De productie is opgevat als een replica van de legendarische enscenering door de Nationale Theateropera uit 1969. De opera schittert onder leiding van Jiří Nekvasil, die verder wordt versterkt door sterren uit de Tsjechische operascène, uitgekozen door Maestro Domingo zelf.

Ook de vier winnaars van de gerenommeerde, internationale vocale competitie, Operalia, die Domingo zelf in 1993 oprichtte, voegen vitaliteit toe aan de productie: Irina Lungu, Dmitry Korchak, Julia Novikova en Simone Alberghini. “Het tastbare gevoel voor geschiedenis, het enthousiasme van de cast en de opwinding van de sterdirigent droegen allemaal bij aan een sfeer die de voorstelling groter dan het leven deed lijken.”

De uitvoerenden op de DVD (2018) zijn:

Simone Alberghini,
Irina Lungu,
Julia Novikova,
Dmitry Korchak,
Jiří Brückler

Dirigent: Plácido Domingo
Orkest: Nationaal Theater Orkest
Regie: Geënsceneerd door Jiří Nekvasil

Duur opera: 3 uur, we houden een korte (toilet)pauze halverwege. Besloten is om i.p.v delen de hele opera te vertonen, met uitzondering van de ouverture. Hierdoor duurt de avond tot ca. 22:15 uur.

 

 

De voordelige Strippenkaart is ook weer te koop bij de Theaterkassa in de Foyer (geopend maandag t/m vrijdag van 14:00 – 17:00 uur). U betaalt dan voor 10 films slechts 64 euro i.p.v. 90 euro (incl. fee)! Deze strippenkaart is geldig voor Beschouwfilms, Cine Live en Opera op Grootbeeld!

Met voorafgaand een inleiding!

Om de opera goed te kunnen volgen wordt er voorafgaand aan de opera een inleiding gegeven. U wordt meegenomen door het verhaal van de opera en hoort allerlei weetjes en bijzonderheden omtrent de uitvoering. Goed voorbereid een opera beleven biedt vaak meer kijk- en luisterplezier, wij bevelen het bijwonen van de inleiding dan ook van harte aan!

De inleiding start om 19:00 uur en duurt tot ca. 19:10 uur, u heeft toegang met uw filmticket. Indien u de inleiding wilt overslaan en enkel de opera wilt bijwonen, dan wordt u binnengelaten in de theaterzaal zodra de inleiding is afgelopen, dit zal ca. 19:10 uur zijn.

Jarenlang heeft Peter Annee de programmering en inleidingen verzorgd voor de opera-serie. Door persoonlijke omstandigheden doet hij echter een stapje terug. Gelukkig heeft hij uit zijn netwerk twee opera-liefhebbers enthousiast gemaakt om o.a. de inleidingen te verzorgen vanaf september 2023.

We stellen hen graag aan u voor!

Annekarien School-Cools bezocht zo’n 30 jaar geleden een uitvoering van Wagners Der fliegende Holländer in Amsterdam en was verkocht! Ze nam meteen een abonnement op alle voorstellingen van de opera in Amsterdam samen met haar man. Ze bezoeken sindsdien veel operahuizen in Duitsland en breder in Europa. De liefde voor Wagner is verder gegroeid en zijn opus magnus Der Ring des Nibelungen staat dan ook elk jaar op het programma. Haar beroep is docent Duits en een van haar afstudeeronderwerpen was Das Nibelungenlied uit de 12e eeuw… zo wordt de cirkel rond! Inmiddels is Annekarien alweer jarenlang bestuurslid van de Operaclub Nederland. We zijn heel blij dat zij de inleidingen gaat verzorgen!

Henk Vleeschhouwer is aangestoken door het ‘opera-virus’ door zijn vrouw. Zij is opgegroeid met opera wat veelvuldig door haar ouders werd gedraaid. Inmiddels gaan ze al jaren samen veel naar opera’s, bv. in Luik, Parijs, en andere Europese steden. Henk heeft gewerkt als radio-officier bij de koopvaardij op de grote vaart en heeft zo een heel groot deel van wereld gezien. Weer aan wal is hij gaan werken als technicus bij een computerbedrijf. De laatste jaren is hij actief als bestuurslid van Operaclub Nederland en daar als technicus betrokken om presentaties goed te laten verlopen. Die rol zal hij op de opera avonden dan ook bij ons vervullen: de presentatie en opera begeleiden samen met onze technicus! We zijn heel blij om hem ook aan het opera-team toe te kunnen voegen!

 

Tickets Excl. fee

Prijs: € 8,00