Lezing-Journalistiek: een schitterende slangenkuil | KBO Goirle – Kenniskring

ma 12 december 2022 | 14.00 uur | Kapel
  • Gastprogramma
  • Lezing

De journalistiek kan een slangenkuil zijn: journalisten proberen elkaar af te troeven, omroepen strijden fel om zendtijd. Toch heeft Ton Verlind het al vijftig jaar zeer naar z’n zin in de journalistiek, omdat goede verslaggeving kan bijdragen aan een betere samenleving.

Verlind wil met deze lezing niet alleen zijn eigen verhaal vertellen, maar ook laten zien hoe de samenleving zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. In de woorden van Verlind zelf: “De verwachtingen waren hoog in de jaren zestig: alles zou beter gaan, we zouden afstand nemen van de autoritaire bestuurscultuur, de hele maatschappij zou beter worden.
En nu moeten we concluderen dat die hoge verwachtingen niet waargemaakt zijn. Er is geen dossier of je kunt er “crisis” voor zetten: crisis in de politiek, in het klimaat, op de arbeidsmarkt, op de woningmarkt, in de zorg. Het verbaast me dat we dat hebben laten gebeuren. We hebben ingewikkelde problemen onder het tapijt geschoven en dat doen we nóg. Wij Nederlanders zijn wegkijkers. We hadden toch zo genoeg van het leiderschap van Rutte een paar maanden geleden? En zie nu: hij is populairder dan ooit”.

Verlind praat graag over zijn Brandpunt-tijd, die toch wel de meeste charme had, ziet hij achteraf. Anekdotes vanachter de schermen uit die jaren, soms
ontluisterend, soms hilarisch. Van een dronken minister in een live-uitzending tot een jonge verslaggever die voor nachtelijk onderzoekswerk op pad werd gestuurd
en vervolgens een week lang werd vergeten, tot hij zelf opbelde en in alle bescheidenheid vroeg wanneer hij weer naar huis mocht.

Ton Verlind (Etten-Leur, 1950) was verslaggever, presentator en eindredacteur van het KRO-actualiteitenprogramma Brandpunt dat tot 1995 op tv was. Later
was hij hoofd informatieve programma’s en mediadirecteur bij de KRO. In zijn pas verschenen boek “Een schitterende slangenkuil” beschrijft hij zijn
persoonlijke ervaringen met 50 jaar journalistiek.

 

Kosten: € 6,00
Aanmelding is noodzakelijk!
Belangstellende leden van de kenniskring kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar kenniskring.kbogoirle@gmail.com.
Uw aanmelding wordt definitief nadat u een bevestiging heeft ontvangen en het bedrag van € 6,- is overgemaakt. Betalingsinstructies ontvangt u in de bevestiging.

Tickets Excl. fee

ZIE OMSCHRIJVING