Koffie & Klassiek | Rik Kuppen

zo 11 december 2022 | 12.00 uur | Kapel
  • Muziek

Rik Kuppen is een gedreven jonge solist en kamermusicus. Veelvuldig te horen op het podium en onderdeel van vernieuwende, succesvolle ensembles is hij 1e prijswinnaar van het Prinses Christina Concours, finalist van het Young Pianist Foundation concours  en deelnemer van het Dutch Classical Talent traject, waar hij werd omschreven als een ‘kleurenvirtuoos’.

Hij begon zijn muzikale reis toen hij twaalf jaar oud was en werd op zijn zeventiende toegelaten op het conservatorium van Den Haag. Hij studeerde hier bij Ellen Corver en behaalde in 2017 zijn master-diploma.

Voor zijn Dutch Classical Talent tournee door de grote zalen van Nederland maakt Rik een voorstelling in samenwerking met gerenommeerd operaregisseur Wim Trompert en dichter Myrte Leffring. Muziek en poëzie, belichting en acteren smolten op een unieke en intieme wijze samen.

Sinds 2022 is hij onderdeel van het reeds gevestigde Brackmantrio. Ook speelt hij veel samen met Oskar-Back winnares Coraline Groen.

Tijdens deze Koffie & Klassiek speelt hij stukken van Debussy, Rachmaninov en Prokojiev.

Programma: 

S. Prokofiev (1891-1953)

– Grandmother’s tales op. 31

– moderato

– andantino

– andante assai

– sostenuto

Deze kleine stukjes zijn vertellingen van een grootmoeder, wellicht met haar kleinzoon op schoot; ze zijn geheimzinnig en vertellen van een vergane en mystieke wereld. Deze prachtige miniaturen belichamen als geen ander de poëtische en lieflijke kant van Prokofiev.

 

C. Debussy (1862-1918)

-Preludes Book I

– I (… Danseuses de Delphes)

– Violes

– Le vent dans la plaine

– Les sons et les parfums tournent dans l’air du soir

– Des pas sur la neige

– Ce qu’a vu le vent d’ouest

– La fille aux cheveux de lin

– La cathédrale engloutie

– La danse de Puck

– Minstrels

Het eerste boek van de 24 preludes die Debussy schreef voltooide hij in 1910. De titels van de stukken zijn helemaal aan het eind van elke prelude geschreven. Dit is bijzonder want normaliter staan titels natuurlijk aan het begin. Het geeft een ander soort vrijheid aan de pianist: alsof het een meer poëtisch gefluister is aan het eind van een vluchtige klankwereld dan een grootse aankondiging van een serieus muziekwerk.

 

S. Rachmaninov (1873-1943)

– Prelude op. 3 no. 2

– Preludes op. 32 no. 10 & 12

– lento

– allegro

In de lijn van Chopin en Debussy schreef ook Rachmaninov een reeks preludes. Met op. 3 no. 2 brak hij direct door als componist over de hele wereld. Uitgevers in het buitenland verdienden veel geld met zijn muziek maar bitter genoeg wist hij het zelf alleen niet en heeft hij, in de armoede waarin hij leefde als beginnende componist, er in die eerste jaren nooit een cent aan verdiend.

 

Tijdschema: 

  • Foyer open vanaf 11.30 uur
  • Concert van 12.00 tot ca. 13.00 uur

Wist u dat:

  • Dit een concert is zonder pauze
  • Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang hebben met een kinderticket

Tickets Excl. fee

Prijs: € 15,00