J’Accuse | Beschouwfilm *special: met lezing

di 06 december 2022 | 19.00 uur | Theaterzaal
  • Beschouwfilm
  • Film
  • Lezing

* Gebaseerd op de roman An Officer and a Spy *

In het jaar 1894 wordt de joodse kapitein Alfred Dreyfus valselijk beschuldigd van landsverraad. Hij wordt veroordeeld tot een levenslange celstraf die hij moet uitzitten op Duivelseiland.

Er is echter een gebrek aan bewijs voor zijn zogenaamde spionage voor de Duitsers en de legerofficier Marie-Georges Picquart begint een onderzoek naar de werkelijke dader. Deze film onderscheidt zich van andere Dreyfus-films door naar de affaire te kijken vanuit het perspectief van Picquart. Dramatisch een interessante keuze, omdat het hoofd van de inlichtingendienst een antisemiet is die het niet zozeer opneemt voor Dreyfus, maar vooral wil dat de waarheid recht wordt gedaan.

De gebeurtenissen wekken de woede van Émile Zola. Hij schrijft in 1898 zijn beroemde open brief ‘J’accuse’. Daarin neemt hij het op voor Dreyfus en Picquart en beschuldigt hij de legertop van antisemitisme. Zola wordt aangeklaagd voor smaad, vlucht op tijd naar Engeland, maar door zijn open brief vallen bij veel mensen de schellen van de ogen. Het leidt in 1899 tot een nieuw proces, waarin Dreyfus alsnog tot tien jaar wordt veroordeeld. Kort erna krijgt hij gratie, waarna hij in 1903 volledig wordt gerehabiliteerd.

Polanski’s film J’accuse, over inlichtingenofficier Georges Picquart die de onterechte veroordeling van de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus in 1894 onderzoekt, werd na de première overladen met talloze nominaties en prijzen. Onder de critici zaaide de film vooral verdeeldheid, niet in de laatste plaats vanwege de omstreden regisseur.

Historisch / Drama | 132 minuten
Oorsprong: Frankrijk / Italië
Geregisseerd door: Roman Polanski
Jaar: 2019

Met onder meer: Jean Dujardin, Louis Garrel en Emmanuelle Seigner

De lezing door Paul Overmeer start om 19:00 uur, de film start om 20:00 uur.

Vanaf 1 september is de voordelige Strippenkaart ook weer te koop bij de kassa in de foyer (geopend maandag t/m vrijdag van 14:00 – 17:00 uur). U betaalt dan voor 10 films slechts 64 euro i.p.v. 90 euro (incl. fee)! Deze strippenkaart is geldig voor Beschouwfilms, Cine Live en Opera op Grootbeeld!

Tickets Excl. fee

Prijs: € 8,00