Hoor de vrouwen zingen | door: Da Vida

zo 04 mei 2025 | 14.30 uur | Theaterzaal
  • Muziektheater
  • Special

In 2024-2025 vieren we dat Nederland 80 jaar geleden is bevrijd. Het is van groot belang dat we de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding blijven herdenken. Zeker nu vrede niet meer zo vanzelfsprekend is door alle onrust in o.a. Europa. Op deze dag staan we erbij stil met een bijzondere voorstelling: Hoor de vrouwen zingen.

hoor de vrouwen zingen

In deze muziektheater-documentaire van Stichting Da Vida worden de liederen gezongen en verhalen verteld van vier bijzondere gevangenen van Kamp Vught ten tijde van de Tweede Wereldoorlog: De verzetsstrijdsters Hetty Voûte & Gisela Söhnlein, de dichter David Koker en de diamantbewerkster Lotty Huffener.

Studenten Hetty Voute en Gisela Söhnlein schrijven en zingen tijdens hun gevangenschap relativerende teksten over het kampleven op bestaande liedjes, onder de naam Pooh en Piglet, waarmee ze de moed erin houden en hun medegevangenen afleiding bieden.
“Draaien, altijd maar draaien, en naar de haaien gaan we toch nooit!”

De Joodse student David Koker houdt in kamp een dagboek bij op vloeipapier, dat hij naar buiten weet te smokkelen, waardoor het na de oorlog kan worden uitgegeven. Ook hij zingt af en toe liederen in kamp Vught, samen met zijn broertje Max en schrijft gedichten.
Men kan in de ochtendwind het voorjaar raden
en uit de vlakte stijgt een klare damp
het licht valt in een zonnige genade
over de rode huizen van ons kamp
Hij overleeft de kampen niet.

De Joodse diamantbewerkster Lotty Veffer overleeft de verschrikkingen van verschillende kampen als enige van haar familie, dankzij haar tewerkstelling bij Phillips, haar vriendschappen, en dom geluk.
“We hadden een vrij behoorlijke, tenminste ik had een hele aardige, pff he ja want dat zeg je dan op het laatst, een hele aardige Aufseherin.”

De vier personages geven elk een ander beeld van het kampleven in Vught, en geven ieder blijk van ongelofelijke veerkracht en relativeringsvermogen.
Deze muzikale voorstelling is een ode aan menselijkheid, humor en muziek in tijd van oorlog.

Kijk voor meer informatie op de website van Hoor de vrouwen zingen

hoor de vrouwen zingen

 

hoor de vrouwen zingen

De adviesleeftijd voor deze voorstelling is 12+

Een ticket kost € 11,00 incl. fee/transactiekosten.

De voorstelling duur ca. 75 minuten en heeft geen pauze.

Zang en tekst:
Mirjam van Dam
Monique de Adelhart Toorop
Jetta Starreveld
Harpert Michielsen

Regie: Eva Bauknecht
Techniek: Louis Terburg

Tickets Excl. fee

Prijs: € 10,00