De Avond van de Protestliederen – Literaire avond

vr 15 oktober 2021 | 20.00 uur | Kapel
  • Lezing
  • Literair interview
  • Muziek

Vanavond organiseert de Literaire Kring Goirle een geanimeerde lezing door Laurens Ham, afgewisseld met liederen vertolkt door Thomas Klinkenberg en Daniël Klok.

In het boek van Laurens Ham Op de vuist. Vijftig jaar politiek en protestliedjes in Nederland beschrijft hij de geschiedenis van het Nederlandstalige protestliedje (in Nederland) sinds 1966, maar het is ook een soort schetsmatige geschiedenis van Nederland aan de hand van liedjes.

De schrijver volgt allerlei politieke en activistische ontwikkelingen, van provo tot de krakersrellen tot het boerenprotest en de antiracismedemonstraties, en laat steeds zien hoe Nederlandstalige muziek al die tijd een grote rol heeft gespeeld: als manier om groeperingen te verbinden, om mensen op te zwepen of om te provoceren.

Om een indruk te krijgen van hoe breed het boek is – het gaat van de lieflijkste luisterliedjes tot de hardste hiphop – ga dan naar https://protestliedjes.nl/: een site die gebouwd is om heel veel van de liedjes die hij bespreekt ook meteen beluisterbaar te maken. Op die site staat ook een Spotifylijst ingebed waar  heel veel te beluisteren is, waaronder ook liedjes die niet in het boek besproken worden.

 

Tickets Excl. fee

Prijs: € 10,00