Opera op Grootbeeld | La Traviata [Verdi]

di 24 januari 2023 | 19.00 uur | Theaterzaal
  • Film
  • Opera

La Traviata is een opera over liefde en dood, over genot en kwelling maar ook over maatschappelijke verhoudingen.

De courtisane Violetta lijdt aan tuberculose. Ze leidt een feestend bestaan waaraan ze niet kan ontsnappen. Doodmoe sleept zij zich van balzaal naar balzaal. Echte liefde heeft ze nooit gekend. Ze gaat voor uiterlijk vertoon en kortstondig genot. Plotseling komt Alfredo in haar leven, die zegt dat hij oprecht van haar houdt. Ze kan het aanvankelijk nauwelijks geloven maar kiest toch voor hem en gaat met hem samenwonen. Violetta is gelukkig, maar dat is slechts van korte duur.

Alfredo’s vader Giorgio bezoekt Violetta en vraagt haar een offer te brengen, door van haar relatie met Alfredo af te zien omwille van het aanstaande huwelijk van zijn dochter. Ze stemt met grote tegenzin toe en verlaat haar geliefde. Eenzaam danst ze haar dood tegemoet. Eerst op een versleten parketvloer van een onbarmhartige balzaal, daarna op haar sterfbed. Pas wanneer Alfredo en Germont bij haar terug keren voelt ze zich weer even gelukkig. Maar het is te laat, ze sterft.

Giuseppe Verdi (1813-1901)  schreef 26 opera’s. La Traviata ging in première op 16 maart 1853 in Venetië. In 1852 zagen Verdi en zijn latere tweede vrouw Giuseppina Strepponi in Parijs het toneelstuk van Alexander Dumas: La Dame aux camélias. Verdi was zo enthousiast over het toneelstuk omdat hij een deel van zijn persoonlijke situatie erin herkende. Hij gaf zijn librettist Francesco Maria Piave opdracht de tekst voor de opera, met als titel Amor e morte, te schrijven. Die titel werd later omwille van de censuur veranderd in La Traviata.

La Traviata kent een prachtige ouverture, mooie bal- en soiree muziek, prachtige melodieën met aria’s, duetten en koren.

De uitvoerenden op de DVD zijn:

Violetta Valéry: Anna Netreko
Alfredo Germont: Rolando Villazon
Giorgio Germont: Thomas Hampson
Koor en orkest van de Wiener  Philharmoniker o.l.v. Carlo Rizzi
Regie: Willy Decker

 

Met voorafgaand een inleiding!

Om de opera goed te kunnen volgen wordt er voorafgaand aan de opera een inleiding gegeven door opera-expert Peter Annee. U wordt meegenomen door het verhaal van de opera en hoort allerlei weetjes en bijzonderheden omtrent de uitvoering.

Goed voorbereid een opera beleven biedt vaak meer kijk- en luisterplezier, wij bevelen het bijwonen van de inleiding dan ook van harte aan!

De inleiding start om 19:00 uur en duurt tot ca. 19:15 uur, u heeft toegang met uw filmticket.

Indien u de inleiding wilt overslaan en enkel de opera wilt bijwonen, dan wordt u binnengelaten in de theaterzaal zodra de inleiding is afgelopen, dit zal ca. 19:15 uur zijn.

 

Vanaf 1 september is de voordelige Strippenkaart ook weer te koop bij de kassa in de foyer (geopend maandag t/m vrijdag van 14:00 – 17:00 uur). U betaalt dan voor 10 films slechts 64 euro i.p.v. 90 euro (incl. fee)! Deze strippenkaart is geldig voor Beschouwfilms, Cine Live en Opera op Grootbeeld!

Tickets Excl. fee

Prijs: € 8,00