Opera op Grootbeeld | Die Walküre van Wagner [1e acte]

  • Film
  • Opera

De eerst vertoonde acte (compleet) is van het Metropolitan Opera Orchestra, met in de hoofdrollen o.a. de Duitse tenor Jonas Kaufmann als Siegmund en de Nederlandse Eva-Maria Westbroek als Sieglinde. Vervolgens tonen we de derde en laatste scene van de derde acte van de Nederlandse Opera met John Bröcheler als Wotan en Janine Altmeyer als Brunnhilde.

Synopsis

Die Walküre is de tweede opera van een viertal dat samen Wagners beroemde werk ‘ Der Ring des Nibelungen’ vormt. Wotan de oppergod, is de vader van negen Walküren (strijders) die hij verwekte bij godin Erda en waarvan Brünnhilde zijn meest geliefde dochter is. Bij een aardse vrouw verwekte hij een tweeling (Siegmund en Sieglinde). De tweeling is door een brand van hun woning op jonge leeftijd van elkaar gescheiden.

Siegmund, die zich in die tijd nog Wehwald noemt zwierf met zijn vader Wölfe (Wotan) door de wouden. Sieglinde is inmiddels tegen haar wil gehuwd met de bruut Hunding. Tijdens de bruiloft kwam Wotan stilletjes naar binnen en plantte een zwaard in een boom die in het midden van het huisje van het echtpaar staat.

Eerste bedrijf

Siegmund komt uitgeput en gewond aan bij de woning van Hundung en Sieglinde. Broer en zus herkennen elkaar aanvankelijk niet. Sieglinde geeft Siegmund te drinken en verzorgt zijn wonden. Wanneer Hundung thuis komt zegt hij bereid te zijn om Siegmund één nacht onderdak te verlenen, maar de volgende dag met hem te vechten, want hij heeft hem herkend als zijn vijand.

Derde bedrijf

Hier ondergaat Brünnhilde de afstraffing van Wotan wegens haar ongehoorzame houding ten opzichte van haar vader. Haar straf luidt:’ Je bent niet langer een Walküre en je goddelijkheid wordt je ontnomen. Bovendien zul je tijdens een lange slaap, op een berg omgeven door een hevig vuur in een diepe slaap zijn en wachten tot een aardse man je wakker komt kussen.’ Brünnhilde doet een laatste wens: ‘Lever me niet uit aan een lafaard’.

Vanaf 1 september is de voordelige Strippenkaart ook weer te koop bij de kassa in de foyer (geopend maandag t/m vrijdag van 14:00 – 17:00 uur). U betaalt dan voor 10 films slechts 64 euro i.p.v. 90 euro (incl. fee)! Deze strippenkaart is geldig voor Beschouwfilms, Cine Live en Opera op Grootbeeld!

Tickets Excl. fee