Murat Isik | Literair interview

  • Literair interview

Op vrijdag 17 april 2020 is de schrijver Murat Isik (1977) te gast bij de Literaire Kring Goirle en de Werkgroep opvang Statushouders (WOS). Hij wordt soms nog wel eens gezien als een zeer talentvol aankomend schrijver, hoewel hij toch al weer geruime tijd ‘meedraait’ in het literaire circuit. Joost Minnaard van de LKG en Thijs Kemmeren van de WOS zullen hem interviewen over zijn succesvolle boeken Verloren grond(2012), natuurlijk Wees onzichtbaar (2017) maar ook Mijn moeders strijd. Voor leden van de LKG en de WOS is de toegang gratis. Niet-leden betalen € 7,50. Op het bekende adres: CC Jan van Besouw in Goirle.

Murat Isik is van Turkse afkomst. Hij behoort tot één van de vele etnische groeperingen in Turkije, de Zaza’s, een groepering die veelal niet tot de Soenieten behoort, maar tot het Alevitisme: een liberale stroming binnen de islam met een (religieus) humanistische levensopvatting. Hij debuteerde met Verloren grond. Het boek kreeg de Bronzen Uil Publieksprijs en het werd vertaald in een aantal talen. Het succes van zijn tweede roman, Wees onzichtbaar was nog groter: winnaar van onder andere de Libris literatuurprijs 2018 en de Boekhandelsprijs 2018. Zijn boek werd uitgeroepen tot Boek van het Jaar 2017 door de lezers van NRC Handelsblad. Murat Isik schreef ter gelegenheid van de Boekenweek 2019 de uitgave Mijn moeders strijd.

In Verloren grond staat het gezin van Selim, een geliefd verhalenverteller centraal. Zijn vrouw is een krachtige persoonlijkheid. Zij hebben drie kinderen. De vader krijgt een ongeluk met tragische gevolgen en het gezin keert terug naar het geboortedorp van de vader. Daar wacht hen geen hartelijke ontvangst maar een strijd ‘op leven en dood’.

De roman Wees onzichtbaar vertelt ons het verhaal van het jongetje Metin dat opgroeit in de Amsterdamse Bijlmer., in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. De tijd waarin de idealistisch opgezette wijk verloederde en waarin Metin zijn weg moet zien te vinden. Een prachtige coming-of-ageverhaal van een Turks-Nederlandse jongen! Het boek zou je in zekere zin kunnen vergelijken met de Napolitaanse romans van de Italiaanse Elena Ferrante.

Het essay Mijn moeders strijd gaat over de emancipatiestrijd van zijn moeder Aynur.

U ziet het. Alle redenen om op vrijdag 17 april 2020 nader kennis te maken met deze veelzijdige en succesvolle schrijver. U bent van harte welkom. Tot dan!

Tickets