Martin Oei [piano] | A touch of Paris

zo 14 april 2024 | 12.00 uur | Kapel
  • Muziek

Pianist Martin Oei brengt een speciaal programma rondom Debussy & Ravel: A touch of Paris

Stap binnen in de betoverende wereld van klassieke pianomuziek tijdens een concert vol prachtige klanken. Dit pianorecital brengt twee van de meest invloedrijke Franse componisten van de 20ste eeuw tot leven: Claude Debussy en Maurice Ravel.

De muzikale reis begint met Debussy’s “Jardins sous la pluie” uit de Estampes, dit stuk neemt je mee naar een tuin in de Normandische stad Orbec tijdens een extreem hevige regenbui. We horen de geluiden van de wind die blaast, een razende onweersbui en regendruppels die vallen. Debussy verwerkt in dit werk twee volksmelodieën, het wiegeliedje Dodo, l’enfant do [fr] en Nous n’irons plus au bois [fr] parce qu’il fait un temps insupportable (We gaan niet langer naar het bos omdat het weer ondraaglijk is).
Vervolgens klinkt er een selectie uit Debussy’s préludes, waarin we getuige zijn van een reeks muzikale schilderijen. Van de schilderachtige heuvels van Anacapri tot het stormachtige “Ce qu’a vu le vent d’ouest.”

We worden verder ondergedompeld in de duistere en poëtische wereld van Maurice Ravel’s “Gaspard de la Nuit.”, geïnspireerd door gedichten van Aloysius Bertrand. Ondine beschrijft een waterfee, zij probeert met haar gezang een man te verleiden om mee te gaan naar haar rijk, diep op de bodem van de zee, in een driehoek van water, vuur en aarde.

Le Gibet (‘de galg’) is een macaber werk, we horen gedurende het hele werk het geluid van de klokjes (ostinato bes) omgeven door donkere akkoorden. “Er weerklinkt een klok tegen de muren van een stad met aan de horizon het karkas van een gehangene, roodgekleurd door de ondergaande zon”.

Scarbo is een klopgeest, half trol, half geest — een duivelse dwerg, die pirouettes maakt, plots verschijnt en weer verdwijnt, die mensen op een beangstigende manier in hun slaap stoort. We horen gedurende dit stuk repeterende tonen, afgewisseld met sterke accenten en dat herhaalt zich steeds. Op het einde lost de muziek in het niets op, Scarbo, de klopgeest verdwijnt.

Het recital bereikt zijn hoogtepunt met Ravel’s betoverende “La Valse,” waarin de muziek opwelt als een wervelende dans in een elegante balzaal.

Laat je meeslepen door deze muzikale reis en ervaar de tijdloze schoonheid van Debussy en Ravel!

 

Martin Oei (1996) begon op zijn negende met piano spelen, een jaar later nam de Young Musicians Academy van Fontys Conservatorium hem aan. Vanaf dat moment heeft vakdocente Jelena Bazova hem pianoles gegeven. In 2015 startte Oei bij Martyn van der Hoek (winnaar eerste Liszt concours) van het Utrechts Conservatorium, vervolgens kreeg hij les van Henri Kelder. Hij haalde in 2018 zijn Bachelor diploma en in 2020 zijn Master diploma, beide cum laude.

Hij heeft een eigen serie Pianofeesten in het Koninklijk Concertgebouw, waar hij op zijn 16de zijn eerste solo recital gaf!

Vandaag speelt hij de volgende werken:

C. Debussy (1862 –  1918) Jardins sous la pluie uit de Estampes

C. Debussy préludes

Book 1

nr. 5 les collines d”anacapri

nr. 6 Des pas sur la neige

nr. 7 Ce qu’a vu le vent d’ouest:

nr. 8 La fille aux cheveux de lin

nr. 12 Minstrels: Modéré

 

M. Ravel (1875 – 1937) Gaspard de la Nuit

M. Ravel La Valse

 

In seizoen 22-23 speelde Martin Oei in de serie Koffie & Klassiek een indrukwekkend concert, we zijn blij dat hij weer terug wil komen! Dit programma speelt hij ook in het Concertgebouw, we zijn er trots op dat hij het ook bij ons komt spelen!

Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang met een kinderticket, onder begeleiding van een betalende volwassene.

Let op: dit is een los bijgeboekt concert en valt niet in de serie Koffie & Klassiek, maar dankzij een sponsorbijdrage is er tóch koffie en thee met lekkers na afloop!

Foto: Sarah Wong

Tickets Excl. fee

Prijs: € 15,00