Koffie & Klassiek | Winterreise – Daan Boertien en Michael Wilmering

zo 12 januari 2025 | 12.00 uur | Kapel
  • Muziek

Winterreise (Winterreis) is een cyclus van 24 liederen van Franz Schubert voor zangstem en piano op gedichten van Wilhelm Müller. De eerste “Abtheilung” van twaalf liederen werd voltooid in februari 1827, de tweede met de overige twaalf in oktober van dat jaar. 

Het verhaal lijkt betrekkelijk eenvoudig. Een jonge man maakt na een afwijzing een reis. In het 24e lied ontmoet hij de Leiermann, de speelman met de draailier, een verpersoonlijking van de dood. Er zijn vele analyses van de Winterreise gepubliceerd. Volgens vrijwel alle commentaren symboliseert de winterreis de zoektocht van de mens naar zichzelf.

Daan Boertien is een Nederlandse concertpianist die zich heeft gespecialiseerd in liedbegeleiding. Recentelijk trad hij op met internationaal gevierde zangers als Benjamin Appl, Roderick Williams en Thomas Oliemans. Zijn debuut-cd met bariton Michael Wilmering werd door de internationale pers lovend ontvangen. Sinds 2020 is Daan Boertien als Associate Artist verbonden aan de Dutch National Opera Studio.

Op 10-jarige leeftijd werd Daan aangenomen bij de Young Musician’s Academy van het Conservatorium van Tilburg, waar hij les had van Jelena Bazova. Daarna studeerde hij bij David Kuyken aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg. Sindsdien won hij vele prijzen en trad hij onder meer op bij festivals als het Internationaal Liedfestival Zeist, het Grachtenfestival Amsterdam en het Prinsengrachtconcert. Verder gaf hij concerten in het Concertgebouw, TivoliVredenburg, de Nationale Opera, Muziekgebouw aan ’t IJ en de Elbphilharmonie en Laeiszhalle in Hamburg. Ook is hij regelmatig te horen op NPO Radio 4 en te zien op televisie, onder meer bij Podium Witteman.

Michael Wilmering is bariton en behaalde zijn bachelor en master cum laude aan het Conservatorium van Utrecht. Na zijn studie was hij verbonden aan de Opera Studio in Stuttgart. Daarna is hij verdergaan als freelance zanger, zodat hij zich breed kon ontwikkelen op verschillende vlakken. Bij de Nederlandse Opera zong is Michael een graag geziene gast en zong hij inmiddels in 15 producties. Op het Opera Forward Festival van de DNO is hij jaarlijks te zien in allerlei nieuw gecomponeerde opera’s, dit zijn specialisme. Bij Opera Zuid staat hij ook vaak op de bühne, zo zong hij o.a. in Die Zauberflöte (Papageno).

Naast opera houdt Michael enorm van het Liedrepertoire, waar hij veel prijzen voor ontving op het Internationaal Vocalisten Concours. Vorig jaar heeft hij samen met Daan Boertien zijn eerst CD uitgebracht die met lof is ontvangen: die Winterreise. Dit jaar wordt de Dichterliebe van Schumann opgenomen met Nicolas van Poucke.
Af en toe maakt Michael ook zijn eigen voorstelling. Dit deed hij samen met danser Ahmad Joudeh op het O. Festival in Rotterdam, hiervoor ontving hij een Award.
Om het gehele plaatje af te maken zing Michael ook veel oratorium en concertwerk tussen zijn producties door. Hierin spreekt slechts de taal van de muziek. Zo zong hij in Die Frau Ohne Schatten met Yannick Néget-Séguin en de Johannes en Matthaus Passion op vele plekken.

Wij zijn er trots op dat we hen mogen verwelkomen met Winterreise!

Tijdschema: 

  • Foyer open vanaf 11.30 uur
  • Concert van 12.00 tot ca. 13.30 uur

Wist u dat:

  • Dit een concert is zonder pauze
  • Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang hebben met een kinderticket, onder begeleiding van een betalende volwassene
  • Er tot 29 september ook het voordelige seizoensabonnement beschikbaar is

Seizoensabonnement: betaal voor 6 concerten de speciale prijs van 84 euro, in plaats van 96 euro!

Klik HIER om dit abonnement te bestellen!

Losse ticketprijs: € 16,- incl. fee/transactiekosten.

Tickets Excl. fee

Prijs: € 15,00