Koffie & Klassiek | Trio Yukiko Hasegawa, Kilian van Rooij en Sietse-Jan Weijenberg

zo 08 december 2024 | 12.00 uur | Kapel
  • Muziek

Vandaag verwelkomen we in onze Kapel het Trio Yukiko Hasegawa [piano], Kilian van Rooij [viool] en Sietse-Jan Weijenberg [cello]! Zij brengen een mysterieus en romantisch programma.

Ze spelen de Elegie van Josef Suk, waarin melancholie en hoop elkaar omarmen, om vervolgens in de mystieke sfeer van het Geister Trio te raken. In dit werk is het genie van Beethoven op zijn best. Ook Rachmaninovs diep gepassioneerde Pianotrio nr. 1 ‘Elegiaque’ is een onvergetelijke ervaring. Het majestueuze eerste deel ‘Allegro con brio’ uit het eerste pianotrio van Johannes Brahms verwijst met zijn schoonheid en epiek naar een andere wereld, voorbij de poorten van de Elysische velden. Dit alles wordt gloedvol en virtuoos gebracht door de musici Yukiko Hasegawa, Kilian van Rooij en Sietse-Jan Weijenberg.

 

Yukiko Hasegawa (Hamamatsu, Japan) heeft een fascinatie voor de muziek en het leven van Robert en Clara Schumann, die als een rode lijn loopt door haar meest recente projecten. In 2020 bracht Yukiko haar debuutalbum ‘Eternal Longing’ uit, met daarop drie monumentale pianowerken van Beethoven, Franck en Schumann. Dit werd vanwege de poëtische kwaliteiten zeer positief ontvangen in de pers, waaronder een lovende recensie in Pianist met de hoogst mogelijke waardering van 10: “Something in Hasegawa is unimaginably pure” (Pianist), “Pure poëzie” (De Nieuwe Muze). Momenteel speelt zij het concertprogramma ‘Dubbelportret’ met haar eigen Myrthen Pianokwintet en verteller Huib Ramaer, waarin zij Robert Schumanns Pianokwintet spelen, en Clara Schumann-Wiecks pianoconcert in kwintetbewerking.

Yukiko staat bekend om haar verfijnde en gevoelige muzikaliteit met een diep begrip van de vele verschillende stijlen in haar repertoire. Ze is zowel actief als pianiste als fortepianist en treedt op als solist en in kamermuzieksamenwerkingen voor veel verschillende muziekfestivals en concertzalen. Internationaal trad ze op in Duitsland, Polen en Japan. Ze maakte haar orkestdebuut in 2004 in Hamamatsu, Japan met het Krakau Philharmonisch Orkest, waar ze het 5e pianoconcert van Beethoven speelde. Yukiko studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam voor haar Master’s Degree (2011), bij Willem Brons en voor een Bachelor’s Degree voor Fortepiano (2009), bij Stanley Hoogland. Yukiko zette haar artistieke en pianistische ontwikkeling voort door deel te nemen aan de Imola Piano Academie Eindhoven en verschillende masterclasses, waaronder die door Willem Brons.


©Brendon Heinst

Kilian van Rooij is een getalenteerde muzikant en muzikaal ondernemer. Naast zijn regelmatige solorecitals als concertviolist, is Kilian ook componist en medeoprichter/artistiek leider van het EDELWEISS Festival. Met zijn muziek brengt hij een fris geluid binnen het klassieke genre.

Kilian studeerde in Amsterdam cum laude af voor zijn bachelor Viool. In 2017 deed hij dit ook voor zijn master aan de ‘Royal Academy of Music’ in Londen. Daar won hij de ‘Edna Seabright memorial Prize’ voor zijn onderscheidende auditie. Ook heeft Kilian verschillende internationale concoursen gewonnen, zoals de ‘Premio virtuosité competition’ en ‘Premio citta di padova competition’ in Italië.

Kilian speelt onder andere bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Metropole Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Daarnaast is hij verbonden aan makers-huizen als Theater Rotterdam en Vaktor, schreef werken voor o.a. ROctet, een strijkoctet bestaande uit leden van het Radio Filharmonisch Orkest, NPO Klassiek de Muziekfabriek. Ook schreef hij het verplichte werk voor het Britten Vioolconcours 2022, categorie III (16 t/m 18 jr).

Kilian-50

Sietse-Jan Weijenberg studeerde aan de conservatoria van Groningen en Parijs en volgde masterclasses bij onder anderen János Starker en Natalia Gutman. Hij won prijzen op diverse concoursen, met als hoogtepunt de finale van het Rostropovich Concours, die hij in 2009 als eerste Nederlander wist te bereiken. Sinds 2010 is hij bij diverse orkesten actief geweest als cello-aanvoerder, bijvoorbeeld bij het Residentieorkest, het Noord Nederlands Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2013 kreeg hij als zodanig een vaste positie bij het Nederlands Kamerorkest.

Regelmatig trad Sietse-Jan solistisch op bij onder meer het Amsterdam Sinfoniëtta, het Nederlands Studenten Orkest en het Orchestre de Paris. Daarnaast is hij ook met kamermuziek op het podium te vinden. Met zijn trio Demian won Weijenberg in 2009 de eerste prijs bij het internationale Maria Canals Pianotrio-concours. Ook speelde hij op gerenommeerde festivals als het Kuhmo Kamermuziekfestival en het Storioni Festival. Bij het Canadese label Ultra Analogue heeft hij diverse opnames gemaakt met werk van onder anderen Bach en Beethoven.

Tijdschema: 

  • Foyer open vanaf 11.30 uur
  • Concert van 12.00 tot ca. 13.00 uur

Wist u dat:

  • Dit een concert is zonder pauze
  • Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang hebben met een kinderticket, onder begeleiding van een betalende volwassene
  • Er tot 29 september ook het voordelige seizoensabonnement beschikbaar is

Seizoensabonnement: betaal voor 6 concerten de speciale prijs van 84 euro, in plaats van 96 euro!

Klik HIER om dit abonnement te bestellen!

Losse ticketprijs: € 16,- incl. fee/transactiekosten.

Tickets Excl. fee

Prijs: € 15,00