Koffie en klassiek op zondag | Matthieu Idmtal

zo 21 november 2021 | 12.00 uur | Kapel
  • Muziek

Dat Matthieu Idmtal (1988) uitgroeide tot een vaste waarde op de binnenlandse en buitenlandse podia is inmiddels duidelijk.
Zowel pers als publiek prezen zijn markante muzikale persoonlijkheid, en loofden zijn fijngevoelige interpretaties.

De voorbije jaren was hij te gast op podia als Bozar, Flagey, De Handelsbeurs, De Bijloke,… en maakte hij deel uit van festivals als het Klarafestival, Festival Musiq’3, Les Sommets du Classique (Zwitserland), Gentse Vleugels, Brussels Chopin Day, Ce n’est pas Classique (Frankrijk),…

Matthieu gaf inmiddels soloconcerten in België, Italië, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittanië, Zwitserland en Spanje. Ook is hij een veelgevraagde partner voor het spelen van kamermuziek;

zo vormt hij een erg succesvol pianoduo met de Ukrainse pianiste Anastasia Kozhushko, en werkt hij nauw samen met violiste Maya Levy.
Het repertoire van Matthieu Idmtal reikt van de barok tot de hedendaagse muziek. Toch heeft hij een grote aandacht voor Russische en Romantische muziek, met als voornaamste componist Alexander Scriabin. Ook maakt hij er een punt van onbekender werk voor het voetlicht te brengen. Zo werd een live-uitvoering met werk van A. Rosenblatt door zijn pianoduo geselecteerd voor de compilatie-CD van het Klarafestival 2012. Ook werd het concert uitgezonden op Radio Klara.

Matthieu Idmtal nam met succes deel aan diverse wedstrijden. Zo won hij in 2009 de tweede prijs op de pianowedstrijd ‘Andrée Charlier’. In 2010 werd hij laureaat van het Concours de piano de Liège, werd hij winnaar van de Rotaryclubprijs van Charleroi, en behaalde hij met zijn pianoduo een derde prijs op de International Music Competition in Verona, Italië.

In 2011 behaalde hij in Nederland een tweede prijs op het pianoconcours ‘Grand Dominique’, en een 3de prijs op ‘Concorso Internazionale Premio Franz Schubert’ in Italië, met zijn pianoduo.

In 2012 won zijn pianoduo de Youth ‘n Classic Wedstrijd, en enkele weken later behaalden zij op het Internationale Kamermuziekconcours Almere (Nederland) de Vriendenprijs, en de Publieksprijs.

In 2013 behaalde hij met zijn pianoduo de 1ste prijs op de wedstrijd ‘Guldenberg Klassiek’ (Nederland).

Matthieu begon op 7-jarige leeftijd zijn muzikale opleiding bij Frima Nakimovitch, en op 10-jarige leeftijd gaf hij zijn eerste concert. Na enkele jaren vervolgde hij zijn studies bij Maria Andreeva, alsook aan de Brusselse Kunsthumaniora. Momenteel studeert hij aan het Gentse Conservatorium bij de docent Vitaly Samoshko.

Matthieu had het geluk masterclasses te volgen bij grote pianisten en artiesten als Mikhael Faerman, Leonid Margarius, Sergei Leschenko, Alexandar Pavlovic,…

Programma (zonder pauze):

11.30 uur inloop
12.00 uur aanvang concert

F. Schumann: Arabeske, Op. 18
F. Chopin: Rondo à la Mazur, Op. 5
F. Chopin: Polonaise Op. 26, Nr. 1
F. Chopin: Polonaise Op. 40, Nr. 1

F. Chopin: Rondo, Op. 1
R. Schumann: Kinderszenen, Op. 15

Tickets Excl. fee

Prijs: € 15,00