De Acht – de koers staat nooit stil…

wo 03 januari 2024 | 14.00 uur | Theaterzaal
  • Film
  • Special

De Acht van Chaam wordt sinds 1933 georganiseerd in het Brabantse dorp Chaam.

In de heroïsche documentaire De Acht – de koers staat nooit stil… volgen we de vrijwilligers die ieder jaar weer een klein wonder verrichten. Met veel liefde, veerkracht en doorzettingsvermogen biedt dat kleine dorpje ieder jaar dapper weerstand tegen de snel veranderende buitenwereld. Eén dag per jaar stijgt het dorp boven zichzelf uit. De wielerkoers is zelfs uitgeroepen tot immaterieel erfgoed.

De Acht is niet alleen van levensbelang voor de leefbaarheid van het dorp, dat is het ook voor de leden van het comité: “Zonder koers ben ik toch wel een klein zielig menneke”, zegt een van hen. Als corona uitbreekt en een van de belangrijkste vrijwilligers overlijdt (Theo was al 50 jaar lid!), staat het belangrijkste evenement van Chaam danig onder druk.

Bekijk hier alvast de trailer:

 

Duur van de film: 65 minuten

De presentatie is in handen van Goirlenaar,  eigenaar van Bike Store Rings-Goirle én jarenlang organisator van de welbekende NK Streetrace Goirle: Erwin Rings!

Na de film is er een Q&A (ca. 10 minuten) begeleid door Erwin met een van de makers: Frank van Osch! Hij is naast documentaire maker ook singer-songwriter én schrijver van de slot-song van de film en zal die live ten gehore brengen, en misschien doet deze Brabantse zanger ook nog wel een toegift!

In de Foyer plaatst Erwin/Rings-Goirle bijzondere attributen uit het rijke wieler-verleden en wordt het vervolgens vast ook gezellig napraten met elkaar! Er zullen vast en zeker herinneringen aan De Acht gedeeld worden. Neem dan ook gerust foto’s, krantenartikelen, souvenirs etc. mee!

Kortom, dit wordt een bijzondere middag!

Een ticket kost 6 euro (incl. fee/transactiekosten)!

De makers

De Acht wordt gemaakt door Paul en JW Schram, in samenwerking met Frank van Osch. Zeven jaar lang volgenden zij de vrijwilligers van het oudste wielercriterium van Nederland – de Acht van Chaam. Paul en JW Schram zijn beiden in Chaam opgegroeid en nog altijd zeer regelmatig in Chaam te vinden – uiteraard tijdens de Acht van Chaam! Als kind maakten zij mee dat oud-wielrenners als Wim van Est en Rini Wagtmans op de dag van De Acht van Chaam bij hen in de tuin koffie zaten te drinken. Beiden zijn ze tegenwoordig werkzaam in de landelijke media, maar de Acht hebben ze nooit los gelaten.

Frank van Osch is een ervaren documentaire maker en regisseur die samen met Paul en JW Schram 7 jaar lang aan ‘De Acht’ heeft gewerkt. Ook hij is inmiddels gegrepen door het wielervirus en de koers.

De Acht is een coproductie van Van Osch films en FarBeyond.

Tickets Excl. fee

Prijs: € 5,00